Znajdź kiszony sok z buraka.
Z kwaszonek korzysta się w rodzimej kuchni od stuleci. W ostatnich latach jednak notorycznie mówi się także o zaletach prozdrowotnych soków z kiszonych warzyw, głównie z kapusty i buraków. To wręcz tzw. superfood, który aktualnie często widoczny jest na półkach sklepowych w sekcjach z żywnością ekologiczną.
Sok z kiszonej kapusty – właściwości oraz składniki odżywcze
Prawdopodobnie każdy z nas w dzieciństwie spożywał sok z kapusty kiszonej. Nasze babcie same przyrządzały kiszoną kapustę wedle przekazywanych w rodzinie przepisów, a po zjedzeniu całej kapusty częstokroć dawały swoim wnukom szklaneczkę z sokiem, objaśniając, że napój jest kwaskowaty, jednak niezwykle zdrowy. I miały rację! Sok z kiszonej kapusty to prawdziwe źródło witamin! Zawiera on ogromne ilości witamin z grupy B, A, E oraz C, a także przeróżne minerały, jak fosfor, wapń i żelazo. Wielu ludzi odczuwa trudności z przystosowaniem się do cierpkiego posmaku tego soku, lecz zaleca się pić go systematycznie, gdyż jest on bakterio- i grzybobójczy, wypłukuje toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu, wypłukuje toksyny z organizmu i wspomaga trawienie, a przez to może wspomagać proces odchudzania. W szczególności zaś pomaga uzupełnić niedostatek witaminy C, co wzmacnia odporność organizmu i chroni przed przeziębieniami. Sok z kiszonej kapusty podaje się również osobom cierpiącym na anemię ze względu na zawarte w nim żelazo. Naturalnie, nawet tak zdrowego produktu nie należy nadużywać – wystarczy spożywać mniej więcej 250 mililitrów soku dziennie.
Gdzie zamówić sok z kwaszonych buraków oraz innych warzyw?
Sok z kwaszonych buraków jest innym lubianym sokiem, który wykorzystujemy od zawsze w kuchni, a który konsumujemy także jako zdrową przekąskę. Zawiera on dużo witamin i ma właściwości antyoksydacyjne, antyseptyczne oraz przeciwzapalne. Sok ten podnosi ogólną odporność: korzystnie wpływa na przemianę materii, obniża ciśnienie, a równocześnie podnosi koncentrację. Pomimo że buraki charakteryzują się wysoką zawartością cukrów, to sok z kwaszonych buraków nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i może być spożywany przez cukrzyków. Nie zaleca się jednakże jego spożycia paniom w ciąży oraz karmiącym piersią, a także osobom borykającym się z reumatyzmem lub chorobami nerek.
Jeżeli nie masz możliwości, aby przygotować soki z kwaszonych warzyw samemu, możesz zakupić je w ulubionym sklepie lub założyć na nie zamówienie bezpośrednio na stronie producenta. Miej jednak na uwadze, że takie soki trzeba składować w niskich temperaturach.
Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz zakupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.
Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]