sól himalajska różowa, sól kłodawska
Dbanie o zdrowie Robienie zakupów

Zdrowa kuchnia. O soli himalajskiej i kłodawskiej

Sól to związek chemiczny potrzebny do prawidłowego działania organizmu człowieka. Jakie cechy posiada niejodowana sól kłodawska oraz sól himalajska? Dlaczego powinno się stosować je do przygotowywania żywności?

Właściwości soli himalajskiej

Sól kuchenna to jedna z najważniejszych przypraw, która świetnie uwydatnia smak jedzenia. Chociaż nieumiarkowane wykorzystanie soli ma negatywny wpływ na nasze samopoczucie, to jej rozsądne dawki (nieprzekraczające 6 g dziennie) są konieczne dla poprawnego działania organizmu człowieka. Sól dostarcza bowiem sód, to jest pierwiastek regulujący utrzymanie właściwego ciśnienia krwi oraz gospodarkę wodną. Jednym ze zdrowych rodzajów soli jest różowa sól himalajska wydobywana ze pokładów liczących blisko 250 mln lat. Produkt ten mieści w sobie wiele wartościowych pierwiastków i minerałów, między innymi żelazo, magnez czy potas, a równocześnie jest pozbawiony niebezpiecznych komponentów i zanieczyszczeń, takich jak trujące metale ciężkie. Różowa sól himalajska wspaniale uwydatnia smak potraw i jest do kupienia zarówno w postaci grubych, jak i drobnych kryształków.

Sól kłodawska – wykorzystywana nie tylko w gastronomii

Sól kłodawska niejodowana z kolei to substancja o wysokim stopniu czystości – posiada prawie 97% NaCl i jest świetnym dodatkiem do naszych przetworów. Jest wartościowym źródłem wapnia, żelaza czy magnezu, czyli pierwiastków potrzebnych do utrzymania pełni wigoru. Sól kłodawska wydobywana jest w kopalni soli Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie wypłukuje się jej ze złoża, dlatego nie zatraca swoich właściwości i jest bez trudu absorbowana przez organizm. Sól kłodawska niejodowana jest często stosowana nie tylko w branży gastronomicznej, ale też sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w kosmetyce, lecznictwie i rolnictwie.

Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]