Sok z kapusty zamówisz na superbutelki.pl/pl/c/Soki/118.
Artykuły fermentowane po latach zapomnienia powtórnie wracają na nasze stoły. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają także nowe, dotychczas mniej popularne owoce i warzywa. Pisząc o leczniczych atutach żywności poddanej fermentacji nie sposób nie wspomnieć również o napojach takich jak maślanka, kombucza albo wszelkiego typu zakwasy i soki z kiszonych jarzyn. Zwłaszcza te ostatnie są godne uwagi – pozwalają w łatwy i błyskawiczny sposób wprowadzić do naszego organizmu składniki konieczne dla jego właściwego działania.
Sok z kiszonych buraków i kapusty – jakie witaminy w nich odnajdziemy?
Sok z kiszonej kapusty to napój posiadający w składzie sporo związków mających zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Kluczowym elementem są bez wątpienia bakterie kwasu mlekowego, które odpowiadają za fermentację. Sok z buraków, ogórków bądź inny kiszonek to również skarbnica witamin. Godna uwagi jest w szczególności duża zawartość witaminy C – zaledwie filiżanka tych soków dostarcza jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek należy również pić ze względu na obecność witaminy P i K, witamin z grupy B oraz wysokie nasycenie solami mineralnymi.
Z jakiego powodu trzeba pić sok z kiszonych buraków?
Sok z kiszonych kapusty, ogórków czy buraków, z powodu obecności bakterii kwasu mlekowego pozytywnie wpływa na nasz układ odpornościowy oraz pracę układu pokarmowego. Na dodatek liczne witaminy poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego, zmniejszają symptomy cukrzycy, depresji i szkorbutu, a także pomagają radzić sobie z przemęczeniem psychicznym i fizycznym. Po kiszonki winny poza tym sięgnąć osoby zmagające się ze schorzeniami układu pokarmowego, jak np. niestrawność lub wrzody żołądka. Wzmacniają one także apetyt i stanowią osłonę w czasie terapii antybiotykami i wzmacniają apetyt.
Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]