Jeśli chcesz zamówić biały barszcz, kliknij tutaj.
Obecnie coraz rzadziej zjadamy dwudaniowe obiady. Przez ciągły braku czasu, a przez to potrzebę natychmiastowego najedzenia się, chętnie porzucamy myśl o zupie, wybierając potrawy, które uprzednio oferowane były przeważnie jako to drugie danie. Lecz typowo polskie zupy, jak np. żurek i barszcz biały, długo jeszcze będą z nami. Nawet jeśli samodzielnie gotujemy je już tylko sporadycznie, to wciąż stanowią one stały punkt w ofercie restauracji oraz barów z rodzimą kuchnią, a także są zwyczajowo serwowane w trakcie świąt Wielkiej Nocy czy Bożego Narodzenia.
Barszcz biały a żurek – Czy żurek i barszcz biały to jedna zupa?
Jeżeli zapyta się Słowianina o zupę gotowaną na zakwasie z mąki, to z miejsca przywoła on albo żurek albo barszcz biały. Wiele osób często nie wie, iż to dwa odmienne dania, używając tych nazw zamiennie. Tymczasem tradycyjnie barszcz biały przyrządza się na zakwasie mąki pszennej, zaś żurek – z zakwasu na mące żytniej. To jednakże nie wszystko, co odróżnia te zupy, jakkolwiek wypada zdecydowanie zaznaczyć, iż nie ma jednego niezmiennego przepisu na barszcz biały i drugiego na żurek. Gotowanie jest wszak sztuką, a każde danie jest odbiciem kunsztu kucharza i jego indywidualnych upodobań. Co jednakże da się wymienić to fakt, że do barszczu białego zazwyczaj dodaje się więcej grzybów oraz warzyw. Zabiela się go również przeważnie mlekiem, a do jego zakwaszenia w zastępstwie zakwasu z mąki można użyć sok kapusty kwaszonej czy z ogórków kwaszonych. Natomiast z żurkiem temat jest nieco bardziej zagmatwany, bo w ramach tej grupy zup wymienia się 3 warianty:
– kwaskowaty, zawiesisty żur gotowany przeważnie z pokaźną ilością ząbków czosnku, także na zakwasie z mąki gryczanej i owsianej, podawany z kartoflami;
– lekki, niezbyt gęsty żurek, zabielany suto śmietaną i doprawiany pokaźną ilością majeranku, serwuje się go przeważnie z jajkiem i chlebem;
– oraz zalewajkę – a więc zupę, w której pokrojone w kostkę kartofle gotuje się na zakwasie chlebowym albo żytnim.
Baza na barszcz biały i żur? Przygotować osobiście, a może kupić?
Przygotowanie zakwasu na wymienione wyżej zupy nie jest trudne, aczkolwiek nie zawsze pierwsza próba kończy się sukcesem. Na portalach kulinarnych zamieszczono wiele instrukcji, jak zrobić zakwas, którymi warto się posłużyć. Używając jednak domowy zakwas trzeba zamierzać gotowanie zupy z kilkudniowym wyprzedzeniem. W związku z tym, jeżeli ochota np. na żur przyjdzie do was niespodziewanie, zalecamy kupić gotowy zakwas, który dostępny jest w praktycznych butelkach, wystarczających na ugotowanie obiadu dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, i tych tradycyjnych, jak i online, bez trudu znajdziemy zakwasy z mąki żytniej i pszennej, dzięki którym przygotujemy wyśmienity barszcz biały i żurek staropolski bądź śląski.
Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]