Robienie zakupów

Gdzie są potrzebne środki do dezynfekcji powierzchni?

Więcej informacji o środkach do dezynfekcji powierzchni mających kontakt z żywnością.

Specjalistyczne środki do dezynfekcji pomagają zachować czystość rozmaitych powierzchni. W jaki sposób działają i gdzie są stosowane? Dlaczego należy się w nie zaopatrzyć?

Środki dezynfekujące – działanie i ich skład

Spotykane w sprzedaży środki dezynfekcyjne mają na celu dekontaminację oraz mycie narzędzi i powierzchni. Dzięki nim możliwa jest likwidacja szkodliwych czynników, które mogą przenosić zakażenia krzyżowe lub mieć inne negatywne oddziaływanie na zdrowie człowieka. Profesjonalne preparaty są wzbogacone o składniki eliminujące bakterie oraz inne mikroorganizmy. W skład środków antyseptycznych na ogół wchodzi alkohol, chlor, czterorzędowe związki amonowe, aldehydy, poliaminy, nadtlenek wodoru, kwas nadoctowy, jak również mnóstwo innych komponentów. Do często używanych środków należą chusteczki do dezynfekcji, oleje (np. do instrumentów chirurgicznych), płyny w sprayu oraz żele.

Środki odkażające – zastosowanie

Środki antyseptyczne stosowane są zawsze tam, gdzie niezbędne jest zachowanie sterylnej czystości – laboratoriach, na stołówkach, w kuchniach czy w placówkach medycznych, gastronomicznych. Środki do dezynfekcji powierzchni służą do sterylizowania urządzeń sanitarnych, toalet, podłóg, blatów, znajdują także zastosowanie przy myciu krajalnic, blenderów, maszynek do mięsa, sztućców oraz innych przedmiotów czy maszyn. Kluczowe jest dostosowanie właściwego środka dezynfekującego do powierzchni – niektóre preparaty mogą działać zbyt agresywnie i są w stanie zniszczyć czyszczony materiał. Zachowanie ostrożności jest ważne w szczególności w przypadku powierzchni ceramicznych – umywalek, pisuarów czy muszli klozetowych.

Nasze dane kontaktowe:
Sklep VerdeAvis.pl
Petrus Serwis Piotr Janas
Staniątki 376
32-005 Niepołomice

Mob.: +48 783-332-495
E-mail: [email protected]