Robienie zakupów Żywność

Nie tylko danie wigilijne – barszcz czerwony

Znajdź barszcz czerwony z koncentratu w butelce na artmankiszonki.pl/pl/c/Barszcze-czerwone/11.

Nie jest prawdą, iż barszcz czerwony to potrawa tylko świąteczna, którą podajemy z reguły w trakcie Wigilii bądź ważnych rodzinnych spotkań. W domostwach, w których obyczaj spożywania dwudaniowych obiadów nadal trwa, barszcz czerwony często pojawia się na stołach zarówno w postaci zupy, jak i jako dodatek do innych posiłków.

Barszcz czerwony – zdrowa zupa obiadowa, lecz również wyśmienita przekąska

Zdawałoby się, iż barszcz czerwony to prosty do ugotowania wywar z buraków, który raczej nie jest bardzo pożywnym daniem. Jednakże właśnie jego lekko słodkawy, a przy tym kwaskowy aromat sprawia, iż idealnie dopełnia się on z różnorodnymi smakami. Możliwych “wkładek” do barszczu czerwonego jest masa – jedni przedkładają ziemniaki, plastry kiełbasy oraz jajo, pozostali zalewają nim pierogi z mięsem, kapustą albo grzybami. Barszcz czerwony to doskonała potrawa obiadowa, ale również wyśmienita przekąska bądź kolacja na ciepło – wrząca szklanka tej zupy rewelacyjnie podkreśli smak bułki drożdżowej z mięsnym farszem czy chrupkiego krokiecika z pieczarkami.

Należy zaakcentować, że barszcz czerwonyjest zupą o niskiej kaloryczności, jeżeli nie dodano do niego śmietany. Danie to uważane jest za zdrowe, bo zawiera kwas foliowy, mangan, witaminy z grupy B oraz witaminę C, jak również dużo żelaza, przez co poleca się je osobom cierpiącym na anemię. Jednak ze względu na fakt, że podstawą tej potrawy są buraki zawierające dużo cukru, a przy tym nieraz je się ją z dodatkami zawierającymi ogromne ilości węglowodanów, muszą na nią uważać cukrzycy.

Barszcz czerwony na zakwasie z kwaszonych buraków ma bardziej wyrazisty smak

Nie powstała kanoniczna receptura na barszcz z buraków – każdy szef kuchni używa preferowanych przez siebie dodatków i inaczej doprawia to danie. Jedni uwielbiają barszcz na ostro ze sporą ilością pieprzu, pozostali dodają do niego nieco cukru, aby uwydatnić naturalną słodycz buraka. Jedno jednak jest pewne – barszcz czerwony jest najlepszy, jeżeli przygotowuje się go na zakwasie. Zupa na bazie zakwasu z buraków kiszonych ma mocniejszy, kwaśny smak oraz wyrazisty czerwony kolor, a dodatkowo zawiera więcej istotnych minerałów i witamin. Zakwas z buraków kwaszonych można oczywiście przygotować na własną rękę, jednak proces fermentacji trwa w okolicach siedmiu dni. Jeśli jednak nieoczekiwanie najdzie cię ochota na tę zupę, w żadnym razie nie musisz tyle na nią czekać – wystarczy, że kupisz buteleczkę zakwasu na barszcz czerwony w markecie albo online.

Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]