Stal nierdzewna posiada wiele istotnych cech powodujących, że jest szeroko wykorzystywana. Jej najważniejszy atut to z naturalnie odporność na rdzę, która nie tylko zapewnia trwałość wykonanych z niej przedmiotów, ale też umożliwia im styczność z wodą i wilgotnymi materiałami. Ponadto stal nierdzewna jest obojętna chemicznie, co oznacza, iż nie wchodzi w reakcje z substancjami o kwaśnym odczynie, a spis jej zalet dopełnia nieporowata powierzchnia uniemożliwiająca rozwój bakterii.
Wyroby ze stali kwasoodpornej dla branży spożywczej i chemicznej
Bezpieczeństwo mikrobiologiczne i Równowaga chemiczna sprawiają, że stal nierdzewna to perfekcyjny materiał dla sektora spożywczego. Wyroby ze stali kwasoodpornej są często wykorzystywane przez zakłady przetwórcze, które używają ich w procesie produkcji i magazynowania artykułów spożywczych. W zakładach piekarskich oraz warzelniach piwa wyroby ze stali nierdzewnej użytkuje się w jako zbiorniki fermentacyjne. Stop ten jest też wykorzystywany często w przemyśle kosmetycznym i przez przedsiębiorstwa działające w sektorze produkcji i dystrybucji rozpuszczalników, paliw i pozostałych preparatów chemicznych.
Wyroby ze stali nierdzewnej – niezastąpione w budownictwie
Odporność na niesprzyjające czynniki pogodowe (skrajne temperatury, wilgoć czy kwaśne deszcze) sprawia, iż wyroby ze stali nierdzewnej wspaniale nadają się użytku w warunkach zewnętrznych (np. jako balustrady balkonowe) oraz na pływalniach (jako poręcze i drabinki). Z uwagi na atrakcyjną estetykę, równie dobrze prezentują się także wewnątrz obiektów budowlanych – m.in. na klatkach schodowych. Co więcej aseptyczność stali nierdzewnej daje możliwość używania jej w gabinetach lekarskich i ambulatoriach.